چند ماه پيش از ناپديدشدن امام موسي صدر ، دورنماهاي انقلاب اسلامي در ايران ، پيروزي انقلاب اسلامي و سرنگوني رژيم شاه ، موفقيتهايي را كه يك جنبش مردمي و سازماندهي شده شيعي با انگيزههاي محكم ديني ميتوانست بدان دست يابد ، به اثباترساند . پيوند سنتي ميان شيعيان لبنان و ملت شيعه ايران در دوران اوجگيري نهضت انقلاب اسلامي بيشتر شد ، به گونهاي كه شيعيان لبنان اقدام به تأسيس «كميته اسلامي براي كمك به انقلاب اسلامي ايران» كردند . اين كميتهها كه عمدتاً در مساجد ، حسينيهها و محلههاي مسكوني شيعيان تشكيل ميشد ، به محلي براي گردهمايي نيروهاي مذهبي و نيز به تدريج به تشكيلات مردمي با ماهيت مذهبي و ديني تبديل شد .

پس از پيروزي انقلاب اسلامي ، فرستادگاني از ايران در فاصلههاي زماني نزديك به هم از لبنان ديدار كردند .
در سال 1358 (1979) شهيد محمد منتظري ، بسياري از نيروهاي داوطلب ايراني را براي پشتيباني از آرمان فلسطين به لبنان اعزام كرد . وي معتقد بود كه در جنگ اسلام با صهيونيسم نبايد اجازه داد كه صهيونيستها به پشت مرزهاي ايران برسند ، بلكه بايد در پشت مرزهاي اسرائيل با صهيونيستها جنگيد و بهترين جبهه براي اين كار جنوب لبنان بود .
بدين ترتيب ، به محض پيروزي انقلاب اسلامي ايران ، آثار آن بر زندگي شيعيان لبنان جلوهگر شد .
جناحهاي مذهبي در «جنبش امل» تلاش كردند چهرهاي ديني از اين جنبش به نمايش گذارند و با صدور بيانيههايي خواستار بازگشت به آغوش دين شدند . به همين علت ، بسياري از انفجارهايي كه در مغازههاي مشروب فروشي و كابارهها صورت گرفت ، به «جنبش امل» نسبت داده شد .
انقلاب اسلامي ايران، احساس شيعيان لبنان را در زمينه تمايز و برتري بر ساير طوايف اين كشور از جمله اهل سنت برانگيخت .
با اين حال ، اين انقلاب سؤالهاي جديدي در خصوص طايفه شيعه لبنان مطرح ساخت .
با تأسيس اين دولت انقلابي شيعه در منطقه ، آيا شيعيان لبنان حمايت سنتي خود را از نظام سياسي لبنان با پيروي از هم مذهبان خود در خارج از لبنان تعويض خواهند كرد؟ آيا امكان دارد كه شيعيان لبنان براي برپايي يك نظام اسلامي همچون جمهوري اسلامي ايران در يك كشور طايفهاي همچون لبنان تلاشكنند ؟ اين مسائل ، طايفه شيعيان لبنان را با گرايشها و تمايلات جديدي روبرو كرد .
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.